Naslovna Naslovna ODRŽAN XI. NACIONALNI SEMINAR ZA VODITELJE FORMACIJE I ODGOVORNE U BRATSTVIMA FRAME

ODRŽAN XI. NACIONALNI SEMINAR ZA VODITELJE FORMACIJE I ODGOVORNE U BRATSTVIMA FRAME

Ovog vikenda u Konviktu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, od 18. do 20. studenog, održan je Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame. Geslo ovogodišnjeg seminara, koji je okupio oko 90 framaša iz cijele Bosne i Hercegovine, bilo je: „Nemojte život svijeta slijediti, jer život duha više vrijedi.“ (SirČuj 5-6).

Dolaskom framaša u Konvikt, svetom Misom i večerom započeli smo trodnevno druženje. Nakon pozdrava i kratkog upoznavanja framaša, prvo predavanje održao je fra Zvonimir Batista, duhovni asistent Frame Uskoplje. Fra Zvonimir je framašima pričao o duhovnom životu, odnosno pokušao im posvijestiti da je to čovjekov unutarnji život koji se rađa kada se ne zadovoljavamo temeljnim odgovorima već tražimo više. Spomenuo je kako pitanje smisla života jest glavno pitanje 21. stoljeća i da je mladom čovjeku  puno teže naći smisao.

U današnjem svijetu punom buke, fra Zvonimir je pokušao istaknuti važnost tišine u kojoj oslobađamo sebe, a vlastita sloboda temelj je duhovnosti. Poručio je framašima da žive cjelokupno Evanđelje te da svakodnevno postavljaju pitanje tko je njima Isus, pomoću kojeg će odgajati svoj kršćanski duhovni život. Klanjanjem je završen program prvog dana seminara nakon čega je uslijedio noćni mir.

Subota je započela jutarnjom molitvom i doručkom nakon čega su framaši imali priliku čuti nešto više o službi i poslanju voditelja formacije od nacionalne voditeljice formacije Petre Bračić. Petra je u prvom dijelu svog predavanja framašima pričala o samoj službi, te im je pokušala posvijestiti da su upravo oni pozvane osobe koje odgajaju bratstvo i da oni poslužuju hranu koju njihova zajednica jede.

U drugom dijelu pričala je o samom pozivu i potaknula framaše da se uvijek vraćaju na izvore. Obični ljudi – ti i ja, kako je Petra rekla, poslani su i u crkvi, ali i u društvu živjeti Evanđelje po uzoru na sv. Franju, a da bi živjeli prvo moraju znati. Ovo je bio poticaj da se uvijek iznova zaintrigiraju i otkrivaju sve ono o sv. Franji što im može pomoći u izgradnji i odgoju bratstva. Nakon predavanja nacionalne voditeljice formacije uslijedila su kružna predavanja po grupama u kojem su Antonia Grubeša, područna voditeljica formacije Frame Bosne Srebrene, Anđela Marić, nacionalna predsjednica Frame BiH i Leona Barešić, područna predsjednica Frame Bosne Srebrene pričale framašima o razdobljima formacije u Frami, preciznije o simpatizerima, primljenicima i obećanicima.

Poslije ručka i pauze na kojoj su se framaši mogli međusobno još više upoznati, program se nastavio radom po grupama u kojem su sa svojim animatorima rješavali neka problemska pitanja i situacije povezane s formacijom njihovih bratstava, razmjenjivanjem ideja i iskustava. Večerom i zabavnom večeri završen je drugi dan seminara.

Zadnji dan seminara započeli smo jutarnjom molitvom i doručkom, a nakon toga je zadnje predavanje održala magistrica pedagogije i bivša framašica Anja Puljić na temu komunikacijskih vještina i govora tijela. Kombiniranjem predavanja i zanimljivih i korisnih radionica, Anja je framašima približila pojam komunikacije i koliko je važno znati čitati neverbalne znakove. Framaši su slušali i o važnosti slušanja te čuli neke savjete kako postati bolji u čitanju neverbalnih znakova i govora tijela. Evaluacijom seminara i svetom misom završen je ovogodišnji seminar.

Hvala dragom Bogu na svemu u ova tri dana, framašima na odazivu i ozbiljnom pristupu u vezi formacije bratstava. Nadamo se da su kroz ova tri dana naučili nešto novo, čuli iskustva i ideje drugih framaša koje im mogu biti od pomoći u radu i da će sa sobom u svoja mjesna bratstva ponijeti lijepe uspomene i mnoštvo znanja koja će iskoristiti za izgradnju i poboljšanje formacije.

 

Mir i Dobro!

 

Ilijana Manđeralo, nacionalna tajnica Frame Bosne i Hercegovine

 

Također pročitajte