Hvala Ti!

Korizma je. Vrijeme je da stanem pred križ.
Stanem i promatram tu Ljubav koja toliko ljubi.
Pogled ide s mjesta na mjesto
a srce biva potreseno.
Zar netko može ovako ljubiti?
Mene.

I ugledam čavle.

Prije su mi bili odbojni.

Mislio sam da su tu samo da me zauvijek prikuju na osudu. Zato ih nikada nisam znao prihvatiti. Nije da ne zaslužujem osudu ali biti prikovan za to oporo drvo nikada mi se nije učinilo privlačno. Ni sad nije ali kao da se nešto u meni promijenilo. Čini mi se da sam ih prihvatio.

Bez njih se na križu ne može ostati a želio bih biti tu s Tobom. Zato Te molim da mi daruješ čavle. Znam da bi bez njih i ruke i noge bježale od križa. A bez križa nema ljubavi za Tebe. Daruj mi čavle kojima bih srce zauvijek prikovao uz Tvoju vjernu ljubav.

Kruna nakon njih privlači pažnju mog pogleda.

Trnova kruna. Njome nikada nijedan kralj nije bio okrunjen. U našim očima takvu krunu ne nose nikakvi moćnici ni ljudi koji imaju vlast. Nema ništa vrijedno poštovanja u takvoj kruni. Ipak, Ti je nosiš da me naučiš da se prava veličina krije u poniznosti. Ne želiš da mislim da mogu biti veći od Tebe pa mi pokazuješ kako se trebam kruniti: poniznošću. Zato Te molim: podari mi takvu trnovu krunu, sličnu Tvojoj da ne krunim samoga sebe već da znam da nisam veći od onog što Ti u meni vidiš.

Kao vrhunac onoga što promatram pored križa vidim koplje. Vrh koplja kao da je natopljen Krvlju.

Znao si da će nam ovakav prizor biti odbojan. Bojat ćemo se pristupiti ovakvom prizoru. I nisi htio ostati nam dalek. Hoćeš da uđemo u samo središte Ljubavi koja je za nas po(d)nijela križ. Proboden bok svjedoči o Srcu otvorenom samo za mene. Srce koje je prazno od sebe samoga kako bih ja u Njemu mogao pronaći dom. Zato Te molim: daruj i meni proboden bok. Želim upoznati ljepotu života za druge i veličinu ljubavi kada se život položi za drugoga. Samo probodeno srce može biti prazno od sebe samoga i tako napraviti prostor za druge – za Tebe.

Čudno je to. Prije mi je sve ovo bilo tako odbojno i oporo. Sada Te molim da mi sve to daruješ kako bih još više upoznao Tebe, kako bih znao zahvaliti za toliku Ljubav.

Hvala Ti na križu!
Hvala Ti na čavlima!
Hvala ti na kruni!
Hvala ti na koplju i probodenom boku!
Hvala ti na Ljubavi i što si Ljubav!

fra Nikola Jurišić

Također pročitajte